Arbeta som tekniker

Tycker man att teknik är roligt kan ett arbete som tekniker vara ett bra alternativ. När man pratar om tekniska arbeten rör det sig om tillverkning med olika inriktningar. Exempelvis kan man vara med i processen att tillverka alltifrån bilar till medicin. Man kan därmed fokusera på de ämnena man själv föredrar. Ett ämne som också ingår i det tekniska arbetet är programmering vilket gör att man måste ha kunskap inom det. Kunskap inom programmering öppnar också en del dörrar yrkesmässigt om man skulle få för sig att byta jobb. Speciellt nu när samhället blir allt mer digitaliserat är det livsviktigt att ha tekniker som kan bygga de radiostyrda enheterna som får samhället att gå framåt i utvecklingen. Det är även vanligt att man som tekniker jobbar i grupp och försöker framställa en viss produkt.

Arbetsmarknaden för tekniker

Söker man efter ett yrke som kommer finnas kvar inom tio år har man kommit rätt. Idag skriker arbetsmarknaden efter kunniga tekniker. Ekonomin för en digital framtid finns men något som saknas är kunniga människor som kan bygga alla maskiner. Det sägs att det saknas ca 30 000 personer som sitter på kunskapen inom programmering och teknik. I framtiden spås den siffran öka upp till 1 miljon. När man jobbar som tekniker kan man jobba både inom den offentliga eller privata sektorn. Oftast jobbar man väldigt nära kunderna då de måste vara nöjda med den färdiga produkten. Här kan man också arbeta som konsult och därmed ha eget företag ifall man hellre föredrar det. Branschen inom teknik är vanligen mansdominerat och man försöker få upp intresset hos det motsatta könet för att få fler kvinnliga tekniker. Teknik är ett ämne som folk ofta uppfattar som tråkigt men i och med dagens teknik bjuder yrket på en omväxlande vardag.

Utbildning inom teknik

Vill man börja studera inom teknik finns det ett flertal alternativ. Man kan börja redan på gymnasienivå och gå på ett så kallat TeknikCollege där huvudinriktningen är på teknik. Där får studenterna en blandad undervisning i form av praktik och föreläsningar. När det väl är dags för universitet finns det en hel del högskolor och universitet att välja bland. Exempelvis är Chalmers i Göteborg en välkänd skola för teknik. Det finns även KungIiga tekniska högskoIan i Stockholm samt tekniska högskoIan i Göteborg. Man kan även välja att gå på yrkeshögskolan som också har specifika utbildningar inom teknik. När det väl är dags att söka jobb är ett tips att gå in på netjobs.com där man kan hitta en sammanställning av alla företag. Här kan man filtrera sin sökning och därmed gå upp alla företag som är relevanta.