Entreprenören som vill förända världen

För entreprenören Elon Musk är inte livet värt att leva utan storslagna projekt och drömmar. Han är en gränsöverskridare som vill se avgörande förändringar på jorden inom en snar framtid. “Om det inte bor människor på Mars 2050 så är mitt liv meningslöst” sade Elon Musk nyligen i en intervju. Man kan tycka att det vore enklare att få tillfredställelse av att baka Cannelés-kakor eller fjällvandra. Eller varför inte ett ordförandeskap i bostadsrättsföreningen? Att vara en rastlös natur i en trög värld är inte helt enkelt. Elon Musk har blivit kallad dåre men hans företag SpaceX har fått kostnaderna för transporter till rymden att sjunka drastiskt och företaget har nyligen blivit utvalt av NASA som samarbetspartner till Artemis-projektet vilket har som mål att landsätta astronauter på månen 2024.

Elon Musk var en av grundarna till Paypal. När företaget såldes till eBay använde han en tredjedel av pengarna till att utveckla en ny sorts rymdraket, Falcon. Det var tur att Elon Musk hade en egen finansiering till projektet för inga banker eller kreditinstitut skulle våga satsa på en sån teknik. Efter fem års experimenterande var pengarna nästan slut. Projektet slukade oerhörda resurser men tillslut kom Falcon-raketen upp i luften.

Man säga att Elon Musk påminner om en maskrosboll. Han har ett överflöd av idéer, inom många verksamhetsfält. Rymdraketer, satelliter, betalningssystem och elbilar är bara några exempel. Elon Musk är mest känd för att ha skapat Tesla som gör succé över hela världen. Han har med sina satelliter gjort det möjligt att få en en internetuppkoppling oavsett var man befinner sig på jorden.

Kostnaderna för rymdfärder är enorma och har lett till ett samarbete mellan ärkerivalerna USA och Ryssland. Målet med SpaceX är att människan skall bli en interplanetär varelse. När månens resurser exploateras kommer en ny fas i mänsklighetens historia att ta sin början.