Heta trender inom teknik

Tekniken knappar in på allt och går framåt som aldrig förr. Nya trender skapas, utvecklas och sprider sig som en löpeld även till andra områden. Här följer en artikel om några av teknikens bragder den senaste tiden.

VR

Det är inte bara inom dataspelets värld som VR har uppmärksammats. Sjukvården och utvecklingsarbeten använder sig i hög grad av VR samt många andra branscher som vill visualisera något som ännu inte är tillgängligt. Det kan handla om framtida bilmodeller eller nybyggnationer osv. VR spelar en stor roll inom forskningen och de tidigare glasögonen som utgjorde en häftig julklapp för nöje och spel, har fått en helt ny status och användningsområde som förmodligen bara kommer att växa sig allt större.

Nuförtiden är VR mer än bara prat. Många branscher har mycket att vinna och både forskare, ingenjörer och teknikfreaks sitter dagarna i ända och funderar på att lösa nästa utmaning. Detta innefattar även teknik som ska förbättra upplevelsen med VR.

5G-teknik

Den nya standarden för mobilnät, 5G ska finnas i Europa 2020. Dock är företagen redan i full gång med att visa upp den senaste tekniken som ska ge en bild av hur detta kommer att se ut. Det gäller alltså att piffa till din mobiltelefon ordentligt med snygga tillbehör till din smartphone så att de nya trenderna går stick i stäv med designen. Även inom denna bransch så går tekniken på högvarv.

Hela industrin har nu börjat att bygga upp sig för att testa de många funktioner som står på rad att bli utforskade – såsom sammanlänkade och uppkopplade saker inom olika industrier, inom den offentliga sektorn och inte minst i varje gemene mans hem.

AI – artificial intelligence

Ett av de mest intressanta områdena där tekniken gör sig som mest uppenbar, är inom AI. Artificial intelligence har nu fått en plats inom både självkörande bilar samt i hälso- och sjukvården. Där används det bl.a för beslutsstöd för att kunna ställa olika diagnoser samt för att skapa olika trygghetssystem. AI är utan tvekan en av de allra största trenderna som internetgiganterna satsar helt och fullt på för att göra ett effektivare samhälle. Företagen vill utveckla datorernas förmågor alltmer och få dem att göra komplicerade analyser, översättning av talade språk o.s.v.

Många svenska företag är helt lyriska över vad AI kan åstadkomma och det finns idag flera av dem som använder sig av det till en stor del. Även Kina ligger i framkant och experterna menar att AI inom digitaliseringen är nästa stora steg. Smarta robotar och maskininlärning är framtiden och detta har naturligtvis också skapat stor debatt när många nu frågar sig hur det ska gå med arbetstillfällen och avsaknad av fysisk kontakt och mänsklig empati. Samtidigt som AI gör oss mer nyfikna än någonsin, så leder samtalsämnet också in på många svåra frågor.