Robottekniken i våra hem

Hade man i mitten av 1990-talet sagt att vi om 25 år kommer ha robotar hemma som städar och klipper gräsmattan, samt smarta högtalare som man kan prata med och ställa frågor till, hade nog många skrattat åt det. Idag är dock detta i högsta grad verklighet.

Robotgräsklipparen

Att ha en egen robotgräsklippare hemma som automatiskt klipper gräset på bestämda tider och åker och laddar sig själv vid behov har gått från att vara en lyxprodukt till något som gemene man idag har råd med. Svenska Husqvarna är pionjärer inom detta område och lanserade redan 1995 sin första robotgräsklippare av märket Automower, en modell som är mycket populär än idag och rent av marknadsledande.

Själva grundtekniken hos en robotgräsklippare har faktiskt inte utvecklats så mycket sedan dess. Än idag är klipper nämligen de allra flesta robotgräsklippare slumpmässigt över gräsmattan och avgränsas av en lång kabel längs tomtgränsen som används för att de ska veta hur långt de får åka. Denna teknik har varit standard de senaste två decennierna. Nyligen annonserade dock iRobot ut sin första robotgräsklippare och den bygger på en helt ny trådlös teknik som inte är beroende av någon begränsningskabel. Om detta kommer bli den nya standarden på marknaden återstår att se.

Robotdammsugaren

Även vad gäller robotdammsugare var Sverige tidigt ute med den fossilliknade modellen Trilobite från Electrolux. Den var dock väldigt dyr, som all ny teknik brukar vara, och slutade säljas efter några år. På senare år har dock Electrolux återupptagit utvecklingen av robotdammsugare och lanserade 2016 den nya modellen MotionSense samt den mer avancerade Purei9 året efter.

Robotdammsugarna har gått från att åka omkring slumpmässigt över golvet till att bli mer intelligenta genom att med hjälp av laser eller kameror skapa kartor över alla rum och städa systematiskt. Vissa modeller kan till och med städa enskilda rum. Det går sedan några år tillbaka även att styra de flesta moderna robotdammsugare från en app i mobilen då själva robotdammsugaren kopplar upp sig till det trådlösa hemmanätverket.

Det gäller dock att se till att man har wifi-täckning överallt i alla skrymslen och vrår där roboten ska dammsuga. Bor man i en tvåplansvilla kan det till exempel vara svårt att med en enda router få fullgod täckning i hela huset. Det kan dock lösas genom att man köper en så kallad wifi-repeater som går att få tag på för några hundralappar hos eStore och liknande butiker.

Många moderna robotdammsugare har idag även stöd för Google Home och andra smarta högtalare. Det innebär att man kan styra robotdammsugaren med rösten och be den städa köket eller pausa städningen, ifall till exempel telefonen ringer.

Framtiden för hemrobotar

Hur ser då framtiden ut för robotar i hemmet? Vad blir nästa stora grej? Det går bara att spekulera i, men vi är i alla fall ännu många år från en människoliknande robot som kan diska och laga mat, så som vi ofta skildrar dem i science fiction.