Teknik i filmhistorien

I dag spelas de flesta filmer in digitalt. Men så har det naturligtvis inte alltid sett ut. De första filmerna, som producerades redan på 1800-talet, använde analog 35 mm film som uppfunnits av Thomas Edison några år tidigare. Ljudupptagning existerade inte utan filmerna ackompanjerades istället av till exempel pianomusik som spelades live i biosalongen. Däremot var inte alla tidiga filmer svartvita utan det var vanligt att filmrutorna målades för hand. En föregångare till all tecknad film. Så småningom fick även färgfilm sitt genombrott. Technicolor lanserade på 60-talet en betydligt billigare färgfilm än innan, Techniscope, som möjliggjorde billigare filmproduktioner. Fram till 1999 distribuerades all film analogt på olika medium, vanligast filmrullar, för visning på världens biografer. 1999 blev Star Wars: Episod 1 den första film som projicerades med helt digitala projektorer.

Från analogt till digitalt

En äldre filmkamera

I dag används nästan enbart digital teknik för filmproduktion. De här har lett till att produktionskostnaderna har kunnat sänkas avsevärt. Digitala kameror och de redigeringsmöjligheter som finns i dag har gjort film mer lättillgängligt och en filmproduktion med bra tekniska lösningar kännetecknas av hög bildkvalitet och fina effekter. Många kan uppleva att något gått förlorat med nutidens digitala teknologier som ger knivskarpa och högupplösta bilder. Parallellt med det digitala filmskapandet finns det därför ett fåtal producenter kvar som gärna håller fast vid den analoga teknologin, trots högre produktionskostnader. Att använda analog film ger en viss känsla till filmen som är svår att efterlikna.

Analogt och digitalt lever tillsammans

På senare år har även 3D-teknik och olika typer av Virtual Reality blivit mer etablerade inom filmbranschen. Många menar dock att framtiden för film finns både i det digitala och det analoga. Att vi bland de favorittippade filmer till Oscar-galan 2019 hittar både effektspäckade “Black Panther” såväl som lågmälda “The Florida Projekt”, som delvis är filmad med 35 mm analog film, är ett bevis så gott som något på att flertalet tekniker för film fortfarande används och uppskattas.