Teknik i hemmet

Teknik har idag blivit en så självklar del av vår vardag att många sannolikt inte tänker på hur fyllda till bredden våra hem är av teknik. Vi omges av den i varje rum av vårt hem, och den tar sig in mer för varje dag som går.

I köket hittar man till exempel hos de allra flesta en mängd olika vitvaror som diskmaskiner, mikrovågsugnar och induktionshällar. Ytterligare vitvaror finns i badrummet (eller tvättstugan), så som tvättmaskiner och torktumlare.

I vardagsrummet har de allra flesta idag en tv eller en projektor. Sannolikt finns också en rad tillhörande teknik till denna, som en eller flera spelkonsoler, en digitalbox eller en mediaspelare som Apple TV eller Chromecast. I något rum i hemmet finns säkerligen även en eller flera datorer, och kanske annan datorrelaterad teknik som skrivare och routrar.

All denna teknik gör så klart vår vardag betydligt enklare, men en nackdel med att ha tekniken i våra hem är att vi förlitar oss så mycket på den att vi blir mer eller mindre handikappade utan den. Om vi till exempel drabbas av strömavbrott utbryter snart paniken hos många – maten i frysen börjar tina, internet ligger nere och man har inte ens tillgång till en telefon utöver det batteri man har kvar i mobilen. Det kan räcka med något så enkelt som att diskmaskinen går sönder och man måste diska för hand tills man har lagat den eller bytt ut den för att man ska inse hur bekväm man blivit tack vare tekniken. Om man efter den insikten vill skynda på processen med att byta ut diskmaskinen ska man gå in på Enklare.se. Där kan man nämligen låna pengar till bästa möjliga villkor, vilket gör att man snabbt får pengarna till att köpa en ny diskmaskin (eller tvättmaskin eller annan oumbärlig teknik i hemmet).