Tekniken i våra mobiltelefoner

Det var i slutet av 80-talet som mobiltelefonen började lanseras för en större marknad. Som vanligt med ny teknik är den alltid dyr i början och därför var det mest rika affärsmän och andra så kallade yuppies som hade råd att skaffa en egen mobiltelefon. Därför kallades mobilerna på 80-talet även för yuppienallar.

Den första kommersiellt tillgängliga mobiltelefonen var Motorolas DynaTAC 8000X som lanserades 1984 och kostade nästan motsvarande 100 000 kronor i dagens penningvärde. Där kunde man verkligen tala om tegelsten vad gäller storleken och den vägde närmare 800 gram. Det måste dock ha varit smått magiskt på den tiden att kunna ringa telefonsamtal oavsett var man befann sig, så länge det fanns en mobilmast i närheten.

Storsäljaren Nokia 3310

På 90-talet började mobiltelefonerna bli mer kompakta och billigare, så gemene man hade råd att köpa en. Här i Sverige var det på den tiden vanligast att man skaffade en mobiltelefon från antingen Ericsson eller Nokia. En av de populärare modellerna var Nokia 5110 som stack ut då den hade rundade former, jämfört med Ericssons mer kantiga mobiler. Det var dessutom en av de första mobilerna som hade inbyggda spel och många som växte upp på den tiden minns säkert det populära mobilspelet Snake.

En av uppföljarna var modellen Nokia 3310 som lanserades år 2000. Den blev extremt populär och till och med en av världens mest sålda mobiltelefoner. Nu slapp man dessutom utstickande antenn och kunde därmed lätt förvara mobilen i jeansfickan. Skärmarna på mobilerna var dock fortfarande monokroma vid denna tid och ringsignalerna enkla entoniga signaler från en Piezo-högtalare. Så småningom fick dock mobilerna färgskärm och ljudkretsar som kunde spela riktig musik.

Runt 2002 började de första mobiltelefonerna med inbyggd kamera dyka upp. Optiken var till en början inget vidare, men med åren blev mobilkamerorna bättre och bättre för att till slut kunna konkurrera med vanliga digitalkameror.

Från knappar till pekskärm

Ett stort genombrott var också när den första iPhonen lanserades 2007 och satte en ny standard med sitt pekskärmsgränssnitt. Idag är denna typ av gränssnitt det dominerande och dagens smartphones har blivit så kraftfulla att de är som små datorer, packade med kraftfulla processorer och sensorer. Utöver kamera har även GPS blivit standard i dagens mobiler, så man på en karta i mobilen kan se exakt var man befinner sig. Fingeravtrycksläsare är även det standard numera.

Idag är det inte ovanligt att det finns både flertalet datorer, smartphones och surfplattor hemma hos en vanlig familj. Det blir med andra ord många olika laddare att hålla reda på och man får kanske hålla ett öga på elräkningen, oavsett om den kommer från www.gotaenergi.se eller någon annan leverantör.

Vad kan vi då förvänta oss av framtidens mobiler? Förmodligen kommer ögonspårning snart finnas inbyggd och även skärmar som går att vika eller rulla ihop. Fler och mer avancerade AI-funktioner är också något vi kommer få se framöver.